Att ta körkort är en något som de flesta har gått genom. Förutom det vanliga körkortet finns det även B-körkort, taxikörkort, busskörkort och lastbilskörkort. Olika utbildningar tar olika mycket tid och omfattar varierande utbildningsdelar.
Majoriteten av trafikskolorna i Sverige erbjuder alla av de ovannämnda utbildningarna och kombinerar med den obligatoriska tvådelade riskutbildningen.
Något nytt och intressant som märks under senare tid är att ämnet ekologi inkluderas i trafikskolornas utbildningsprogram. Järfälla trafikskola har gett sin utbildning ett fint namn, nämligen – Ecodriving. Utbildningen är gjord passar både privatpersoner och företag som vill lära sig och strävar efter att minska sina giftiga utsläpp. Trafikskolor verkar i en bransch som dessvärre är orsaken till en hel del utsläpp, därför är det väldigt positivt att se att allt fler engagerar sig i ämnet ekologi och gör något för att förbättra miljön. En annan positiv aspekt när det kommer till Ecodriving är att det finns två olika paket du kan välja mellan, ett gällande personbilförare och ett för lastbil.
Hur väljer du en trafikskola? Det är en viktig fråga för dig som planerar att ta körkort. Lite mer om det ämnet finns att läsa i nästa rubrik, så stanna kvar.
Hur väljer du en trafikskola?
Här kommer en guide om hur du bäst väljer en trafikskola.
-
Sök efter en trafikskola nära dig. Om du är 18 år så passar det med en skola som är nära din bostad. Du kommer att lätt kunna ta dig dit för att övningsköra och ta lektioner. Ifall du är äldre och är lite kan du även söka på en trafikskola som är nära din arbetsplats. På det sättet kan du försöka boka dina lektioner i övningskörning på lunchen. Givetvis passar det med en trafikskola nära bostaden också, beroende på hur ditt veckoschema ser ut.
-
Titta alltid på några olika skolor. Gör en jämförelse mellan olika skolor, titta på vad de erbjuder, när deras kurser börjar och ifall de kan erbjuda några extra kurser såsom Ecodriving beskriven i föregående rubrik
-
Läs alltid genom revyer och rekommendationer. Har trafikskolorna publicerad några revyer från tidigare elever? Bra, titta alltid på dem. Ifall du redan valt en trafikskola som tyvärr inte har några omdömen publicerade på sin sida kan du alltid söka efter sådana på nätet. Bra information kan hittas i olika bloggar.
-
Fråga en vän efter en personlig rekommendation. Har du en bekant eller vän som precis tagit körkort? Fråga efter rekommendation och ifall han eller hon är nöjd med sin utbildning och trafikskolan som denne besökt
-
Rätt budget är en viktig aspekt. Att ta körkort kostar. Det vet vi alla om. Det kan dock kosta olika mycket beroende på vilken trafikskola och vilken typ av körkort utbildningen gäller. Titta därför på priser och vad som inkluderas i dem innan du väljer trafikskola. I de flesta fall brukar paket-, och utbildningspriser anges på ett tydligt sätt men känner du att du inte får grepp om vad som ingår, kan du alltid ringa och fråga.